Veelgestelde vragen
Op deze pagina vind je algemene vragen en vragen over Dans- en bewegingstherapie en Geïntegreerd lichaamsgericht werken in Psychotherapie. Heb je een andere vraag? Vul dan het contactformulier in.
Algemene vragen
Je bent ingeschreven zodra je aanmelding is gebeurd en je de algemene voorwaarden hebt aanvaard.
Je kan betalen met Bancontact (BE), Ideal (NL) of via overschrijving. Indien je kiest voor overschrijving, dient de factuur binnen 30 dagen na de factuurdatum vereffend te worden.
Je bent ingeschreven zodra je akkoord gaat met de inschrijvingsvoorwaarden. Jouw betaling blijft dan ook verschuldigd. Bekijk de Algemene voorwaarden om de annulatievoorwaarden na te lezen of bekijk de vraag ‘wat gebeurt er als ik te laat uitschrijf’ hieronder.
Indien het project door de cursist wordt geannuleerd, geldt de volgende annuleringsregeling:
* De annuleringsvoorwaarden zijn van toepassing vanaf het moment van inschrijving, ongeacht het moment van betaling.
* Het niet betalen van de deelnameprijs geldt nooit als annulering.
* Bij annulering tot 28 dagen voor de aanvang van een Agape Academy project waarvoor ingeschreven werd, is de cursist 20% van het geld verschuldigd met een minimum van €100,00.
* Bij annulering tot 28 dagen voor de aanvang van een Agape Therapy en/of een Agape Rituals project waarvoor ingeschreven werd, kan de cursist kosteloos uitschrijven.
* Bij annulering minder dan 28 dagen voor de aanvang van een Agape Academy project waarvoor ingeschreven werd, is de cursist het volledige lesgeld verschuldigd. De catering wordt gratis geannuleerd.
* Bij annulering minder dan 28 dagen voor de aanvang van een Agape Therapy en/of een Agape Rituals, is de cursist het volledige lesgeld verschuldigd.
Neen. De KMO-p komt enkel tussen bij projecten die vallen onder de noemer ‘Lichaamsgerichte Psychotherapie’. De subsidie via de KMO-p kan bovendien enkel voor deelnemers die werkzaam zijn in volgende sectoren:
- Diensten gericht op het aanleren van competenties die deel uitmaken van een beroep uit de knelpuntenberoepenlijst van de VDAB: arts, kinesist en verpleegkundige zijn een knelpuntberoep
- Diensten gericht op het aanleren van technologische, technische, exact-wetenschappelijke of wiskundige kennis en de toepassing ervan in beroepen. STEM-opleidingen en Zorg STEM-opleidingen gepubliceerd op onderwijskiezer.be voldoen aan deze voorwaarde: masters geneeskunde, masters revalidatiewetenschappen & kinesitherapie & bachelors verpleegkunde, klinisch psychologen
Dat is afhankelijk van training tot training en van de locatie waar de training doorgaat.
Het is steeds aangegeven bij inschrijving of de catering inbegrepen is of niet. Indien catering inbegrepen is, dan bestaat deze uit ontbijt, lunch en diner. Daartussen is steeds een pauze voorzien met koffie, thee en fruit of versnaperingen.
Automatisch wordt ook verwacht dat je overnacht indien je gebruik maakt van de catering. Deze overnachting is inbegrepen in de prijs.
Log in met jouw emailadres en wachtwoord bovenaan. Heb je nog geen account, maak deze dan aan. Vervolgens kan je kiezen voor 'dashboard'. Je vindt de toegang tot jouw studentenplatform onder het kopje 'Kennis'.
Je kan een afspraak maken voor persoonlijke therapie, relatietherapie, leertherapie en supervisie. Klik hier voor meer info en afspraken.
Dans- & Bewegingstherapie
Ja. Alle methodes die gebruikt worden in de opleiding zijn wetenschappelijk onderbouwd. De docenten zijn zowel in de methodes opgeleid en ervaren, alsook in de achtergronden die in de methodes leven.
Studenten die zich aanmelden hebben een grote interesse in het leren werken met dans en beweging op een therapeutische manier. Niet vreemd is dat ze reeds werken in de psychosociale sector. Daarnaast zien we dat vele studenten een achtergrond hebben in dans, ook al is dat geen noodzakelijkheid. Steeds meer psychologen en psychotherapeuten vinden hun weg naar dans- en bewegingstherapie. Deze evolutie is opvallend.
De opleiding dans- en bewegingstherapie richt zich hoofdzakelijk tot iedereen die minstens een bachelordiploma behaalde, bij voorkeur in een mens-wetenschappelijke discipline.
Het is ook mogelijk dat je beschikt over relevante werkervaring of dat je andere opleidingen/trainingen hebt gevolgd, wat het aannemelijk maakt deze opleiding te volgen.
Belangrijk is dat je, met respect voor het psychotherapeutisch kenmerk van dans- en bewegingstherapie, wenst te gaan werken met en voor mensen, dat je bereid bent te reflecteren op jezelf en de verbinding met medestudenten wil aangaan.
Zeker niet. We begeleiden iedereen op zijn of haar eigen tempo.
De opleiding is toegankelijk voor studenten vanaf 24 jaar.
Als je minimum 24 jaar bent en vrij van drugs/alcohol verslaving, geen zware psychische problemen hebt, mensen wenst te helpen en een ervaringsgericht traject wenst op te starten, ben je meer dan welkom.
Ook studenten met een fysieke beperking kunnen gemakkelijk aan de opleiding deelnemen. De locaties waar de opleiding plaatsvindt, zijn geselecteerd op o.a. rolstoeltoegankelijkheid. Een fysieke beperking is dus geen hindernis om deel te nemen aan de opleiding. Neem gerust even contact op en we kijken samen wat er mogelijk is. We streven naar volledige inclusiviteit van deelnemers en zullen alles in het mogelijke stellen om iedereen een volledige ervaring te kunnen laten beleven.
Deze prijs omvat alle colleges voor de betreffende cyclus, opdrachten, nakijkwerk, syllabi alsook de eventuele residentiekosten. De inschrijving geeft recht op een lidmaatschap bij de Society for Psychosomatic Medicine gedurende 1 jaar en de student ontvangt korting op het aanbod van de Society for Psychosomatic Medicine.
Leertherapie (waar jouw eigen persoonlijke ontwikkelingsproces centraal staat) en supervisie (waar jouw professionele ontwikkelingsproces centraal staat) is niet inbegrepen in de opleidingskosten. Omdat elke leertherapeut en supervisor een eigen onkostenvork hanteert, is het niet mogelijk om deze kosten in de opleidingskosten op te nemen.
Neen. Je schrijft per jaar in en betaalt per jaar. Je hebt de mogelijkheid om gebruik te maken van een afbetalingsplan om zo de betaling te spreiden. Voor de opmaak van dit plan wordt een eenmalige administratieve kost van 30 euro aangerekend (incl. BTW).
Je schrijft je eerst in voor het intakegesprek. Na inschrijving vul je het intakeformulier in waarin je onder andere jouw motivatie beschrijft. Je ontvangt tevens een link naar de online agenda om jouw intakegesprek vast te leggen. Deze vindt online plaats. Op basis van jouw schrijven, maken wij de voorbereiding voor het intakegesprek. Aan de intake is een kostprijs van 100€ (excl. BTW) verbonden. Deze kost wordt in mindering gebracht wanneer je toegelaten wordt aan de opleiding.
Na jouw intake wordt je kandidatuur besproken door minimaal twee docenten. Krijg je positief advies, dan word je toegelaten tot de opleiding en kan je overgaan tot definitieve inschrijving. Wens je zelf niet in te schrijven, dan heb je 2 weken na het advies om kosteloos te annuleren. Na deze 2 weken wordt een administratieve kost aangerekend.
Je krijgt geen diploma maar een certificaat. Hiermee kan je aan de slag als dans- en bewegingstherapeut.
Na elk opleidingsjaar ontvangt de student een attest. Dit attest getuigt dat de student deel heeft genomen aan de betreffende module minstens 90% aanwezig was, een positieve evaluatie kent van het ontwikkelingsportfolio en men aldus kan verwachten dat de student de leerstof eigen heeft gemaakt. Voor de modules waarvoor de student vrijstelling heeft verworven, ontvangt de student een attest die de vrijstelling verantwoordt.
Nadat de student alle modules heeft gevolgd, stage heeft doorlopen, de aantal uren leertherapie en supervisie aantoonbaar heeft gemaakt én de portfolio heeft ingediend, ontvangt de student het certificaat. Om het certificaat te behalen dien je te voldoen aan de eindcriteria van de opleiding. Deze bestaan uit het hebben deelgenomen aan de opleidingsblokken, stage te hebben gelopen (300u), leertherapie en supervisie aantoonbaar te maken én een positief advies te hebben gekregen na elk opleidingsjaar.
Dans- en bewegingstherapeuten worden ingezet in een heel breed spectrum. Zo zijn er mensen die werken in een eigen praktijk of groepspraktijk. Anderen zijn aan de slag in een psychiatrisch ziekenhuis, in zorgcentra, werken in een Centrum voor geestelijke gezondheid of gaan zelfs een aanbod uitwerken voor bedrijven.
De opleiding kan levensveranderend zijn. Je zal groeien op persoonlijk vlak. Je zal leren spreken van binnen naar buiten. Je zal blinde vlekken ontdekken. Je zal inzicht krijgen in patronen en kunnen oefenen met nieuwe vaardigheden en jouw persoonlijkheid en overtuigingen meer vrijheid geven.
De ontmoetingen vinden plaats in het opleidingscentrum Compagnie Bougie in Melle (Gent).
De groep bestaat uit minimum 14 deelnemers. Het maximum aantal deelnemers is 18.
Een opleidingsblok kan 2 of 4 opeenvolgende dagen in beslag nemen. De manier waarop de opleidingsblokken worden georganiseerd, staat ruim beschreven in de studiegids. We maken een onderscheid tussen dagonderwijs, waar we starten om 9u30 en eindigen omstreeks 17u. Daarnaast zijn er de bootcamps, waarvan enkele residentieel zijn. Hier starten we de eerste dag om 10u en zullen we de laatste dag van de bootcamp eindigen omstreeks 15u.
Enkele opleidingsblokken gedurende de 4-jarige opleiding zijn verplicht residentieel. Deze verblijfskosten (catering & overnachting) zijn inbegrepen in de kostprijs van de cyclus.
We eten sowieso vegetarisch. We houden rekening met intoleranties en voedselallergieën. Catering omvat ontbijt, lunch en diner. Daartussen voorzien we koffie- en thee, versnaperingen, fruit en eventueel soep.
De studiegids geeft een duidelijk inzicht in de studiebelastingsuren per opleidingsmodule. Een belangrijk manuscript waar je elk opleidingsjaar aan zal werken is het ontwikkelingsportfolio. Hierin beschrijf je jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling, jouw inzichten en interpretaties van de literatuur. Dit manuscript zal na 4 jaar ook jouw eindwerk zijn. Voor studenten is dit levendige document een belangrijk anker. Uit rondvragen bij studenten blijkt dat ze gemiddeld 2 uur per week bezig zijn met het portfolio, dat het leer- en groeiproces ruim beschrijft.
Elke student kan één jaar de opleiding onderbreken. De student sluit dan aan bij het opleidingsjaar van de volgende jaargang. Wanneer de student meer dan één jaar de opleiding onderbreekt, dient hij/zij het jaar waarin hij/zij eindigde over te doen.
Als de student niet aanwezig is voor een blok door overmacht, dan kan hij dat opleidingsblok in de daaropvolgende cyclus inhalen.
Neen. De KMO-portefeuille komt voorlopig alleen tussen voor de professionele opleiding 'geïntegreerd lichaamsgericht werken in (psycho)therapie'.
Nederlands is de voertaal. Sommige opleidingsblokken worden in het Engels gedoceerd door een internationale trainer. In dat geval voorzien we vertaling indien nodig.
Ja. De lijst van leertherapeuten en supervisors wordt vrijgegeven aan de student wanneer deze inschrijft voor de opleiding. De lijst wordt elk jaar lijviger en nieuwe collega’s worden er in opgenomen. Agape hanteert verschillende voorwaarden om in aanmerking te kunnen komen tot leertherapie en supervisie. Daarnaast kan een student ook een eigen leertherapeut verkiezen, mocht deze student bv al beschikken over een persoonlijke therapeut.
Elke student kan één jaar de opleiding onderbreken. De student sluit dan aan bij het opleidingsjaar van de volgende jaargang. Wanneer de student meer dan één jaar de opleiding onderbreekt, dient hij/zij het jaar waarin hij/zij eindigde over te doen.
Geïntegreerd lichaamsgericht werken in (psycho)therapie
Ja. Alle methodes die gebruikt worden in de opleiding zijn wetenschappelijk onderbouwd. De docenten zijn zowel in de methodes opgeleid en ervaren, alsook in de achtergronden die in de methodes leven.
De opleiding richt zich hoofdzakelijk tot iedereen die minstens een bachelorsdiploma behaalde, bij voorkeur in een mens-wetenschappelijke discipline. Zo beschikt de student bij voorkeur over een bachelor in de toegepaste psychologie, creatieve therapie, maatschappelijk werk, gezinswetenschappen, orthopedagogie, psychiatrische verpleegkunde, sociale readaptiewetenschappen, sociale verpleegkunde. Of een master in de klinische psychologie, orthopedagogie, seksuologie, dans- en bewegingstherapie, revalidatiewetenschappen en de kinesitherapie, lichamelijke opvoeding en bewegingswetenschappen, psychomotore therapie en geneeskunde. Het is ook mogelijk dat je beschikt over relevante werkervaring of dat je andere opleidingen/trainingen hebt gevolgd, wat het aannemelijk maakt deze opleiding te volgen.
Wie niet aan deze criteria voldoet, kan contact opnemen met Niek Ghekiere, hoofd van de opleidingen in AgapeBelgium. Hij zal in overleg met de aspirant student bekijken of de mogelijkheid aanwezig is om te kunnen deelnemen aan de opleiding.
De opleiding is toegankelijk voor studenten vanaf 24 jaar.
Als je minimum 24 jaar bent en vrij van drugs/alcohol verslaving, geen zware psychische problemen hebt, mensen wenst te helpen en een ervaringsgericht traject wenst op te starten, ben je meer dan welkom.
Ook studenten met een fysieke beperking kunnen gemakkelijk aan de opleiding deelnemen. De locaties waar de opleiding plaatsvindt, zijn geselecteerd op o.a. rolstoeltoegankelijkheid. Een fysieke beperking is dus geen hindernis om deel te nemen aan de opleiding. Neem gerust even contact op en we kijken samen wat er mogelijk is. We streven naar volledige inclusiviteit van deelnemers en zullen alles in het mogelijke stellen om iedereen een volledige ervaring te kunnen laten beleven.
Deze prijs omvat alle colleges voor de betreffende cyclus, opdrachten, nakijkwerk, syllabi alsook de eventuele residentiekosten. De inschrijving geeft recht op een lidmaatschap bij de Society for Psychosomatic Medicine gedurende 1 jaar en de student ontvangt korting op het aanbod van de Society for Psychosomatic Medicine.
Leertherapie (waar jouw eigen persoonlijke ontwikkelingsproces centraal staat) en supervisie (waar jouw professionele ontwikkelingsproces centraal staat) is niet inbegrepen in de opleidingskosten. Omdat elke leertherapeut en supervisor een eigen onkostenvork hanteert, is het niet mogelijk om deze kosten in de opleidingskosten op te nemen.
Neen. Je schrijft per jaar in en betaalt per jaar. Je hebt de mogelijkheid om gebruik te maken van een afbetalingsplan om zo de betaling te spreiden. Voor de opmaak van dit plan wordt een eenmalige administratieve kost van 30 euro aangerekend (incl. BTW).
De opleiding komt in aanmerking voor subsidie via de KMO-portefeuille. Indien je recht hebt op het gebruik van de KMO-p, dan betekent dit nog niet automatisch dat je in aanmerking komt voor subsidie voor deze opleiding.
De subsidie via de KMO-p kan enkel voor studenten die voldoen aan volgende voorwaarden: de deelnemer moet een door de overheid erkend (para-) medisch beroep hebben: officieel diploma in de psychologie, orthopedagogie, diëtiek, ergotherapie, logopedie, geneeskunde, kinesitherapie, verpleegkunde, homeopathie, chiropraxie, osteopathie, acupunctuur, psychotherapie (volgens de wet van 1 september 2016 van Maggie de Block), audiologie en tandartsen en apothekers.
Werknemers in de privésector in Vlaanderen hebben onder bepaalde voorwaarden recht op het Vlaams opleidingsverlof. Voor deze opleiding kan je gebruik maken van het VOV (Vlaams opleidingsverlof) indien het volgen van de opleiding wordt aangeraden in het persoonlijk ontwikkelingsplan tijdens het volgen van loopbaanbegeleiding. Indien je hier gebruik van wenst te maken, geef dit dan graag aan bij inschrijving.
Je schrijft je eerst in voor het intakegesprek. Na inschrijving vul je het intakeformulier in waarin je onder andere jouw motivatie beschrijft. Je ontvangt tevens een link naar de online agenda om jouw intakegesprek vast te leggen. Deze vindt online plaats. Op basis van jouw schrijven, maken wij de voorbereiding voor het intakegesprek. Aan de intake is een kostprijs van 100€ (excl. BTW) verbonden. Deze kost wordt in mindering gebracht wanneer je toegelaten wordt aan de opleiding.
Na jouw intake wordt je kandidatuur besproken door minimaal twee docenten. Krijg je positief advies, dan word je toegelaten tot de opleiding en kan je overgaan tot definitieve inschrijving. Wens je zelf niet in te schrijven, dan heb je 2 weken na het advies om kosteloos te annuleren. Na deze 2 weken wordt een administratieve kost aangerekend.
Je krijgt geen diploma maar een certificaat.
Na elk opleidingsjaar ontvangt de student een attest. Dit attest getuigt dat de student deel heeft genomen aan de betreffende module minstens 90% aanwezig was, een positieve evaluatie kent van het ontwikkelingsportfolio en men aldus kan verwachten dat de student de leerstof eigen heeft gemaakt. Voor de modules waarvoor de student vrijstelling heeft verworven, ontvangt de student een attest die de vrijstelling verantwoordt.
Nadat de student alle modules heeft gevolgd, stage heeft doorlopen, de aantal uren leertherapie en supervisie aantoonbaar heeft gemaakt én de portfolio heeft ingediend, ontvangt de student het certificaat. Om het certificaat te behalen dien je te voldoen aan de eindcriteria van de opleiding. Deze bestaan uit het hebben deelgenomen aan de opleidingsblokken, stage te hebben gelopen (300u), leertherapie en supervisie aantoonbaar te maken én een positief advies te hebben gekregen na elk opleidingsjaar.
Professionals die geïntegreerd lichaamsgericht (psycho)therapeutisch werken, worden ingezet in een heel breed spectrum. Zowel artsen, kinesisten, psychologen, psychotherapeuten, osteopaten enz. kunnen het lichaamsgerichte werken inzetten in hun praktijk.
De opleiding kan levensveranderend zijn. Je zal groeien op persoonlijk vlak. Je zal leren spreken van binnen naar buiten. Je zal blinde vlekken ontdekken. Je zal inzicht krijgen in patronen en kunnen oefenen met nieuwe vaardigheden en jouw persoonlijkheid en overtuigingen meer vrijheid geven.
De ontmoetingen vinden plaats in Compagnie Bougie in Melle (Gent).
De groep bestaat uit minimum 14 deelnemers. Het maximum aantal deelnemers is 18.
Een opleidingsblok kan 2 of 4 opeenvolgende dagen in beslag nemen. De manier waarop de opleidingsblokken worden georganiseerd, staat ruim beschreven in de studiegids. We maken een onderscheid tussen dagonderwijs, waar we starten om 9u30 en eindigen omstreeks 17u. Daarnaast zijn er de bootcamps, waarvan enkele residentieel zijn. Hier starten we de eerste dag om 10u en zullen we de laatste dag van de bootcamp eindigen omstreeks 15u.
Enkele opleidingsblokken gedurende de 4-jarige opleiding zijn verplicht residentieel. Deze verblijfskosten (catering & overnachting) zijn inbegrepen in de kostprijs van de cyclus.
We eten sowieso vegetarisch. We houden rekening met intoleranties en voedselallergieën. Catering omvat ontbijt, lunch en diner. Daartussen voorzien we koffie- en thee, versnaperingen, fruit en eventueel soep.
De studiegids geeft een duidelijk inzicht in de studiebelastingsuren per opleidingsmodule. Een belangrijk manuscript waar je elk opleidingsjaar aan zal werken is het ontwikkelingsportfolio. Hierin beschrijf je jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling, jouw inzichten en interpretaties van de literatuur. Dit manuscript zal na 4 jaar ook jouw eindwerk zijn. Voor studenten is dit levendige document een belangrijk anker. Uit rondvragen bij studenten blijkt dat ze gemiddeld 2 uur per week bezig zijn met het portfolio, dat het leer- en groeiproces ruim beschrijft.
Werk je nog niet in een omgeving waarin je reeds praktijkervaring opdoet, dan dien je stage te volgen. De student gaat in dit geval zelf actief op zoek naar een stageplaats waarin het lichaamsgericht psychotherapeutisch werk kan toegepast worden. De opleiding verwacht dat je minstens 300 stage-uren loopt. Jouw supervisor is vanzelfsprekend ontzettend nauw betrokken bij deze stage.
Vanaf het begin van jouw opleiding start ook jouw persoonlijke leertherapeutisch proces. Leertherapie waar de lichaamsgerichte psychotherapie wordt geaccepteerd en beoefend, is een belangrijk onderdeel van jouw ontwikkeling en vorming. Deze leertherapie kan in groep plaatsvinden en/of op individuele basis. Wanneer je werkt met de opgedane kennis, technieken en ervaring dan zal je ook deze werkervaringen inbrengen bij jouw supervisor. Verwacht wordt dat elke student gedurende de volledige opleiding 50 uren leertherapie en 15 uren supervisie volgt.
Ja. De lijst van leertherapeuten en supervisors wordt vrijgegeven aan de student wanneer deze inschrijft voor de opleiding. De lijst wordt elk jaar lijviger en nieuwe collega’s worden er in opgenomen. Agape hanteert verschillende voorwaarden om in aanmerking te kunnen komen tot leertherapie en supervisie. Daarnaast kan een student ook een eigen leertherapeut verkiezen, mocht deze student bv al beschikken over een persoonlijke therapeut.
Uit elke opleidingsgroep worden minstens 2 intervisiegroepen gevormd. Binnen deze intervisiegroepen zal je de aangeleerde technieken tijdens de eerste cyclus verdiepen. Vanaf de tweede cyclus kan je, naast het verder oefenen van de technieken, op basis van aangereikte intervisiemodellen stage-ervaringen of cliëntenwerk intercollegiaal onderzoeken. Elke cyclus veranderen de intervisiegroepen qua samenstelling. Een intervisie groepsbijeenkomst duurt gemiddeld 2 uur.
Elke student kan één jaar de opleiding onderbreken. De student sluit dan aan bij het opleidingsjaar van de volgende jaargang. Wanneer de student meer dan één jaar de opleiding onderbreekt, dient hij/zij het jaar waarin hij/zij eindigde over te doen.
Nederlands is grotendeels de voertaal. Sommige opleidingen worden in het Engels gedoceerd door een internationale trainer. In dat geval voorzien we vertaling indien nodig.
Als de student niet aanwezig is voor een blok door overmacht, dan kan hij dat opleidingsblok in de daaropvolgende cyclus inhalen.
De docenten zijn zorgvuldig geselecteerd en zijn elk expert in hun vakdomein binnen de lichaamsgerichte psychotherapie. Je kan alle docenten bekijken in de brochure en/of studiegids.